فهرست مطالب

مجله پایش
سال بیست و دوم شماره 4 (پیاپی 110، امرداد و شهریور 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/10
  • تعداد عناوین: 11
|
  • علی محمد مصدق راد، محبوبه پارساییان، سید پوریا هدایتی* صفحات 375-385
    مقدمه

    فرهنگ سازمانی اعتقادات، باورها و ارزش های مشترک کارکنان سازمان است که نگرش ها، هنجارها، احساسات، عادت ها و رفتارهای آنها را تعیین می کند. فرهنگ سازمانی، تاثیر زیادی بر عملکرد بیمارستان دارد. این مطالعه با هدف سنجش فرهنگ سازمانی بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد.

    مواد و روش کار

    این مطالعه پیمایش پرسشنامه ای و توصیفی - مقطعی در 14 بیمارستان دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1399 انجام شد. از یک پرسشنامه محقق ساخته شامل 48 گویه در دو بعد انسجام داخلی و انطباق خارجی و 4 مولفه کار تیمی، مسیولیت پذیری، ریسک پذیری و پاسخگویی برای سنجش فرهنگ سازمانی بیمارستان ها استفاده شد که چهار نوع فرهنگ سازمانی بی تفاوتی، محافظه کار، بازاری و متعالی برای بیمارستان ها تعیین می کند. پرسشنامه توسط 600 نفر از مدیران و کارکنان بیمارستان ها تکمیل شد. از نسخه 22 نرم افزار آماری SPSS برای تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین امتیاز فرهنگ سازمانی بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران 2/76 از 5 امتیاز بود. میانگین امتیاز ابعاد انسجام داخلی و انطباق خارجی فرهنگ سازمانی 2/69 و 2/82؛ میانگین امتیاز مولفه های کار تیمی، مسیولیت پذیری، ریسک پذیری و پاسخگویی فرهنگ سازمانی 2/52، 2/87، 2/46 و 3/18؛ و میانگین امتیاز سطوح اعتقادات، ارزش ها، رفتارها و نمادهای فرهنگ سازمانی بیمارستان ها به ترتیب 2/81، 2/86، 2/56 و 2/79 از 5 امتیاز بود. تعداد 13 بیمارستان دارای فرهنگ متعالی و یک بیمارستان دارای فرهنگ بازاری بودند. میانگین امتیاز فرهنگ سازمانی در بیمارستان های تک تخصصی بیشتر از بیمارستان های عمومی بود که این اختلاف از نظر آماری معنادار بود.

    نتیجه گیری

    مدیران باید با تقویت بعد انسجام داخلی فرهنگ سازمانی و مولفه های کار تیمی و مسیولیت پذیری فرهنگ سازمانی بیمارستان ها را ارتقا دهند. همچنین، اقداماتی باید برای تقویت سطوح ارزش ها و اعتقادات فرهنگ سازمانی برنامه ریزی و اجرا شوند.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، انسجام داخلی، انطباق خارجی، بیمارستان
  • بدریه کرمی، بهزاد مهکی، عباس محمد کریمی ماژین، محمد علیمراد نوری، مریم تاجور* صفحات 387-401
    مقدمه

    طراحی محیط زندگی متناسب با نیازهای سالمندان می تواند در ایجاد زندگی خوب و با کیفیت برای آنان نقش به سزایی داشته باشد. از این رو هدف این مطالعه ارزیابی وضعیت استانداردهای شهر دوستدار سالمند در شهر کرمانشاه از دیدگاه سالمندان و مدیران شهری بود.

    مواد و روش کار

    این مطالعه مقطعی در سال 1401 در شهر کرمانشاه انجام شد. در این مطالعه 384 نفر از افراد بالای 60 سال با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای و 36 نفر از مدیران مراکز مرتبط با سالمندی به روش سرشماری مشارکت داده شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، چک لیست ارزیابی شهر دوستدار سالمند سازمان بهداشت جهانی بود.

    یافته ها

    نمره کلی شهر کرمانشاه از نظر میزان دوستدار سالمند بودن، از دیدگاه مدیران و سالمندان به ترتیب 2/55 و2/33  از دامنه بین 1تا5 بود. بالاترین نمره مربوط به محور ارتباطات و اطلاعات و پایین ترین نمره مربوط به محور مشارکت شهروندی و اشتغال بود. بین دیدگاه سالمندان و مدیران تفاوت معنادار در محورهای حمل و نقل، مشارکت اجتماعی، مشارکت شهروندی و اشتغال، ارتباطات و اطلاعات و خدمات سلامتی و محلی یافت شد. همچنین بالاترین نمره مربوط به منطقه یک و پایین ترین نمره مربوط به منطقه چهار بود. بین نمره کل شهر دوستدار سالمند و جنسیت، تاهل وضعیت اشتغال، ترتیبات زندگی و تعداد فرزندان ارتباط آماری معنادار وجود داشت.

    نتیجه گیری

    وضعیت شهر دوستدار سالمند برای کرمانشاه به گونه ای است که در همه محورها و در همه مناطق شهری نیازمند انجام مداخلاتی در راستای متناسب سازی شهر با نیازهای سالمندان است.

    کلیدواژگان: شهر دوستدار سالمند، سازمان جهانی بهداشت، مدیر، سالمند
  • زینب اسکندری، مجیده هروی کریموی*، فرید زایری صفحات 403-413
    مقدمه

    اعضای خانواده بیماران بستری در بخشهای ویژه سطوح بالایی از افسردگی،اضطراب واسترس را تجربه می کنند. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان افسردگی، اضطراب و استرس در اعضای خانواده بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه ی بیمارستان های منتخب شهر تهران انجام گرفته است.

    مواد وروش کار

    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی- مقطعی است. در این پژوهش میزان افسردگی، اضطراب و استرس 160 نفر از اعضا خانواده بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان های شهر تهران مورد بررسی قرار گرفت. نمونه ها به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای (ازبهمن ما 1400 تا آذرماه 1401) انتخاب شدند. ابزارهای مورد پژوهش پرسشنامه مشخصات جمعیت شناختی و نسخه فارسی پرسشنامه استاندارد DASS-21 بود. داده ها با نرم افزار22-SPSS و با آزمون های آمار توصیفی و مدل رگرسیون خطی تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد نمره  میانگین اضطراب اعضا خانواده (7/92)17/84، میانگین افسردگی (8/34)17/49 و میانگین استرس (7/50)18/35 بود. مدل رگرسیون خطی به صورت همزمان نشان می دهد که به ازای افزایش یک واحد سن بطور متوسط 11/0  نمره اضطراب در اعضاء خانواده کمترمی شود و این کاهش معنادار بود. به ازای افزایش یک واحد سن بطور متوسط 0/09  نمره افسردگی در اعضاء خانواده کمترمی شود و این کاهش معنادار بود. همچنین به ازای افزایش یک واحد سن بطور متوسط 12/0  نمره استرس در اعضاء خانواده کمترمی شود و این کاهش معنادار بود. ارتباط معناداری بین سایر متغیرهای جمعیت شناختی با افسردگی، اضطراب واسترس مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    اضطراب اعضا خانواده بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه در حد شدید و افسردگی و استرس در حد متوسط بود. با افزایش سن میزان افسردگی، اضطراب واسترس اعضا خانواده بیماران کاهش می یافت. لذا پرستاران شاغل در بخش های مراقبت های ویژه می توانند نقش مهمی در آموزش خانواده ها در رابطه با این بخش ها و همچنین حمایت روانی از آنان داشته باشند.

    کلیدواژگان: افسردگی، استرس، اضطراب، اعضا خانواده بیماران بستری، بخش مراقبت های ویژه
  • میترا سرابیان، پروین سوادیان*، علیرضا کلدی صفحات 415-422
    مقدمه

    خودمراقبتی مهم ترین روش برای حفظ و نگهداری سلامت به شمار می رود. باورهای بهداشتی به طور قابل توجهی بر رفتارهای سلامتی تاثیرگذار هستند. پژوهش حاضر با هدف بررسی سازه های مدل اعتقاد بهداشتی و فشارگروه همسالان با رفتارهای خودمراقبتی در جوانان انجام گردید.

    مواد و روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی بوده و با استفاده از روش پیمایش انجام شده است. نمونه ها از بین جوانان 3 منطقه از شهر تهران با نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته انجام گرفت. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون رگرسیون لجستیک در نرم افزار SPSS نسخه 22 تحلیل شدند.

    یافته ها

    در این مطالعه 384 نفر شرکت کردند. تعداد 217 نفر مرد و 167 نفر زن بودند. میانگین سن پاسخگویان 26/03 سال، میانگین خودمراقبتی 0/46 بود. نتایج بررسی عوامل موثر بر خودمراقبتی جوانان با استفاده از رگرسیون لجستیک نشان داد که خودمراقبتی با افزایش یک نمره موانع درک شده 0/95 کاهش می یابد. و با بالارفتن یک نمره در فشار اجتماعی گروه همسالان، 0/69 خودمراقبتی کمتر می شود مراقبت از خود در افراد مجرد 2/80 برابر افراد متاهل و در دانشجویان 2/75 برابر افراد شاغل بود. بین متغیر وابسته "خودمراقبتی"  با سایر متغیرها از جمله، سن، جنسیت، وضعیت تحصیلات، منافع درک شده و تهدید درک شده ارتباط معنادار نشان نداد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد، باورهای جوانان درباره انجام رفتارهای بهداشتی در خودمراقبتی آنان تاثیر می گذارد. افراد هر چه موانع بیشتری درک کنند خودمراقبتی کمتری انجام می دهند. به نظر می رسد برای بالا رفتن خودمراقبتی جوانان با مداخلات آموزشی متناسب، بتوان خودمراقبتی آنان را ارتقاء داد.

    کلیدواژگان: خودمراقبتی، زیرسازه های مدل اعتقاد بهداشتی، فشار اجتماعی گروه همسالان
  • دنیز فردی، فرح لطفی کاشانی* صفحات 423-432
    مقدمه

    سرطان پستان یکی از شایع ترین سرطان ها در زنان است که موجب پیامدهای روانشناختی در بیماران می شود. یکی از راه های مقابله با پیامدهای روانشناختی، معنویت درمانی است. بنابراین مطالعه حاضر با هدف مروری بر اثربخشی معنویت درمانی در مقالات منتشر شده به زبان فارسی و همچنین مقایسه اثربخشی معنویت درمانی در مقایسه با دیگر مداخلات روانشناختی، انجام گرفت.

    مواد و روش کار

    مطالعه حاضر یک مرور حیطه ای بود، که به منظور بررسی اثربخشی معنویت درمانی بر زنان مبتلا به سرطان پستان در سال 1402 انجام گرفت. در این مطالعه، تمامی مقالات منتشر شده به زبان فارسی بدون در نظر گرفتن محدودیت زمانی تا اول آخر خرداد ماه 1402 مورد بررسی قرار گرفتند. جستجوی مقالات در گوگل اسکولار انجام گرفت.

    یافته ها

    در جستجوی اولیه 554 مقاله یافت شد. پس از حذف مقالات تکراری و غیرمرتبط در نهایت 27 مقاله مورد بررسی نهایی قرار گرفت. از 27 مقاله بررسی شده، 18 مقاله به بررسی اثربخشی معنویت درمانی پرداخته بود که اکثر آنها (9مطالعه) به صورت فردی ارایه شده بودند. یافته های حاصل از تمامی این 18 مطالعه حاکی از اثربخشی معنویت درمانی بودند. در 9 مطالعه اثربخشی معنویت درمانی در مقایسه با مداخلات روانشناختی مورد بررسی قرار گرفته بود. یافته های حاصل از این مطالعات نشان می دهند که تمامی انواع مداخلات بر بیماران مبتلا به سرطان پستان موثر بوده اند اما در سه مطالعه معنویت درمانی اثربخش تر از دیگر انواع مداخلات بوده، در سه مطالعه تفاوت معناداری بین انواع مداخلات انجام گرفته مشاهده نشده و در یک مطالعه نتایج معنویت درمانی تنها در بعضی از متغیرها اثربخش تر از روان درمانی بوده است.

    نتیجه گیری

    یافته های حاصل از مطالعه نشان داد که معنویت درمانی در تمامی مطالعات انجام گرفته اثربخش بوده اند. بنابراین می توان از آن به عنوان روشی برای بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان پستان در کنار دارودرمانی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: معنویت درمانی، سرطان پستان، مرور حیطه ای
  • علی مهری، سمیه ضربی، زکیه سادات حسینی، حمید جوینی، رضا شهرآبادی، معصومه هاشمیان* صفحات 433-441
    مقدمه

    با وجود این که سرطان پستان یکی از بزرگترین تهدید کننده های سلامت زنان است با این حال انجام رفتارهای تشخیص زودرس به خصوص در جمعیت های آسیب پذیر چندان مطلوب نیست، این مطالعه با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی بر ارتقاء رفتارهای تشخیص زودرس سرطان پستان در زنان میانسال ساکن در حاشیه شهر مشهد انجام شده است.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه نیمه تجربی در سال 1397 زنان مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت حاشیه شهر مشهد به صورت تصادفی انتخاب و به دو گروه مداخله (60 نفر) و کنترل (60 نفر) تقسیم شدند. مداخله آموزشی طی 4 جلسه بر اساس سازه های مدل PEN-3 صورت پذیرفت، پرسشنامه محقق ساخته بلافاصله و 2 ماه بعد از مداخله آموزشی توسط گروه هدف تکمیل شد، داده ها با مداخله های آماری در نرم افزار SPSS 19 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین سازه های عوامل ادراکی، قادر کننده و تقویت کننده به طور معناداری در زنان دارای تحصیلات بالاتر بیشتر بود. با وجود عدم اختلاف آماری معنادار بین دو گروه قبل از انجام مداخله آموزشی اما بلافاصله و دو ماه بعد از انجام مداخله، میانگین نمرات سازه های مدل و رفتارهای تشخیص زودرس در گروه مداخله به طور معناداری بیشتر از گروه کنترل بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر مداخله آموزشی بر اساس سازه های مدل PEN-3 بر رفتارهای تشخیص زودرس در زنان حاشیه نشین، به نظر می رسد در مداخلات آموزشی علاوه بر فرد، بستگان و حامیان موثر در بکارگیری رفتار سالم نیز باید مورد توجه قرار گیرند و از ظرفیت باورهای مثبت  موجود در خصوص رفتار سالم  برای افزایش انگیزش افراد در بکارگیری رفتارهای تشخیص زودرس بخصوص در جمعیت های آسیب پذیر بهره گرفت.

    کلیدواژگان: مدل pen-3، تشخیص زودرس، زنان، آموزش، سرطان پستان
  • فرناز کرباسی، هدیه ریاضی*، آرمین فیروزی صفحات 443-453
    مقدمه
    خودکارآمدی جنسی یکی از ارکان قابل اهمیت جهت برخورداری از کیفیت زندگی جنسی مطلوب می باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر روایت درمانی بر خودکارآمدی جنسی و کیفیت زندگی جنسی در زنان انجام شد.
    مواد و روش کار
    این مطالعه نیمه تجربی بر روی 82 زن در سنین باروری انجام شد. از بین مراکز جامع سلامت وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی شهر تهران، دو مرکز به صورت تصادفی انتخاب شدند. سپس از بین زنان مراجعه کننده، 82 نفر مطابق با معیارهای پژوهش به صورت در دسترس انتخاب و سپس به صورت تصادفی در دو گروه 41 نفره قرار داده شدند. در گروه مداخله، روایت درمانی طی چهار جلسه 90 دقیقه ای انجام شد. گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. داده ها با استفاده از پرسشنامه استاندارد خودکارآمدی جنسی (SSEQ) و پرسشنامه کیفیت زندگی جنسی (SQOL-F)، قبل و یک ماه بعد از مداخله گردآوری شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از میانگین و انحراف معیار، تعداد و درصد، آزمون t مستقل و زوجی، من ویتنی و فیشر انجام شد.
    یافته ها
    گروه مداخله و کنترل از نظر مشخصات دموگرافیک و بالینی تفاوت معناداری نداشتند. قبل از انجام مداخله، خودکارآمدی جنسی در گروه مداخله و گروه کنترل تفاوت معنی داری نداشت؛ اما این تفاوت پس از اجرای مداخله، بین دو گروه مداخله و کنترل معنادار بود. قبل از انجام مداخله کیفیت زندگی جنسی در گروه مداخله و گروه کنترل تفاوت معنی داری نداشت،اما پس از اجرای مداخله، در گروه مداخله و گروه کنترل تفاوت معنی داری مشاهده شد. همچنین بررسی قبل و بعد از مداخله در هر یک از گروه ها نشان داد که خودکارآمدی جنسی و کیفیت زندگی جنسی در گروه مداخله تفاوت معنی داری داشته است؛ درحالیکه این تفاوت در گروه کنترل معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد استفاده از رویکرد روایت درمانی روش مناسبی جهت ارتقای خودکارآمدی جنسی و کیفیت زندگی جنسی زنان باشد؛ لذا استفاده از این رویکرد در مشاوره های جنسی در مراکز بهداشت پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: روایت درمانی، خودکارآمدی جنسی، کیفیت زندگی جنسی، سلامت جنسی، سلامت زنان
  • عشرت مظفری، علی دلشاد، محمدرضا منصوریان، نرجس بحری* صفحات 455-463
    مقدمه

    ترس از زایمان علاوه بر ایجاد عوارضی نظیر دیسترس جنینی و طولانی شدن لیبر، شایعترین علت تقاضای سزارین می باشد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر الگوی تفحص گروهی بر ترس از زایمان زنان نخست باردار طراحی و اجرا شد.

    مواد و روش کار

    دراین کارآزمایی در عرصه 72 نفر از زنان نخست باردار و واجد شرایط ورود به مطالعه مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت شهر فردوس در سال 1397 انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. برای زنان باردار در گروه مداخله، برنامه آموزشی به روش تفحص گروهی در 6 جلسه 90 دقیقه ای و هفته ای دو جلسه برگزار شد و گروه کنترل آموزش های معمول را دریافت کردند. جهت جمع آوری داده ها از فرم مشخصات دموگرافیک و پرسشنامه ترس از زایمان ویجیما نسخه A استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 در سطح معنی داری 0/05 و آزمون های آماری کای اسکویر، تی مستقل و تی زوجی مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین (انحراف معیار) سن مشارکت کنندگان 26/20 (5/19) سال بود و دو گروه قبل از انجام مداخله تفاوت اماری معنی داری از نظر نمره ترس از زایمان نداشتند. نتایج نشان داد که بعد از مداخله ی آموزشی به شیوه تفحص گروهی نمره ترس از زایمان در گروه مداخله کاهش معنی داری داشته است. همچنین نتایج نشان داد ترس از زایمان بعد از مداخله تفاوت آماری معنی داری بین دو گروه مداخله و کنترل داشته است.

    نتیجه گیری

    کاربرد روش تفحص گروهی در آموزش مادران باردار به عنوان یک مداخله ی اثربخش و قابل اجرا، قادر است ترس از زایمان در زنان نخست باردار را کاهش دهد. اجرای شیوه تفحص گروهی با توجه به گروهی بودن این شیوه آموزشی، تاثیر مضاعفی در کاهش ترس از زایمان و متعاقب تمایل به انجام زایمان طبیعی و کاهش موارد سزارین داشته باشد.

    کلیدواژگان: تفحص گروهی، ترس از زایمان، زنان نخست باردار
  • آذین برملا، امیر کاوسی، سودابه یارمحمدی، طیبه مرعشی* صفحات 465-477
    مقدمه

    سالمندآزاری یکی از اشکال جدی و خطرناک خشونت خانگی است که جوامع و متخصصان مراقبت های بهداشتی، در چند سال گذشته به آن توجه داشته اند. لذا هدف از انجام این مطالعه اعتبارسنجی نسخه فارسی  ابزار شاخص ظن به سالمندآزاری(Elder Abuse Suspicion Index) در جامعه سالمندان شهر اهواز است.

    مواد و روش کار

    این مطالعه مقطعی در سال 1399 بر روی 220 سالمند انجام شد. پس از ترجمه، روایی صوری و روایی محتوایی آن بررسی شد. جهت بررسی ویژگی های روان سنجی ابزار روایی همگرا، همسانی درونی ابزار، و برای تعیین میزان توافق بین دو ارزیاب کاپای کوهن بررسی شد. علاوه بر این روایی گروه های شناخته شده بر اساس متغیر جنسیت نیز بررسی گردید. برای محاسبه حساسیت، ویژگی و نقطه برش از منحنی راک استفاده شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 20 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نسخه فارسی  این ابزار از روایی صوری و روایی محتوا قابل قبولی برخوردار بود. نتایج روایی همگرا و روایی همزمان میزان همبستگی بین ابزار EASI با پرسشنامه سوءرفتار نسبت به سالمند در خانواده 0/74 در سطح معناداری کمتر از 0/05 به دست آمد. روایی گروه های شناخته شده بر اساس متغیر جنسیت معنادار بود. میزان ضریب کاپای کلی بین دو ارزیاب 87/0 تعیین شد. همچنین مقدار ضریب آلفای کرونباخ برای ابزار 0/71 برآورد گردید. حساسیت و ویژگی بر اساس منحنی راک در نقطه برش 1 به ترتیب برابر با 62% و 96% و سطح زیر منحنی راک نیز 0/80 تعیین شد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان دهنده مطلوب بودن روایی و پایایی نسخه فارسی ابزار EASI می باشد. این ابزار در سطح مراقبت های اولیه برای بررسی سالمندآزاری در سالمندان ایرانی می تواند قابل استفاده و مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: سالمند، سالمندآزاری، اعتبار سنجی، شاخص ظن به سالمند آزاری(EASI)
  • علی محمد مصدق راد*، عباس شاهسونی صفحات 479-482

    سردبیر محترم

    اقلیم (آب و هوا) Climate برگرفته از واژه یونانی باستان کلیما κλίμα ، به میانگین شرایط آب و هوایی یک منطقه جغرافیایی در یک دوره زمانی نسبتا طولانی (حدود 30 سال) گفته می شود. برخی از این متغیرهای هواشناسی عبارتند از دما، فشار اتمسفر، باد، رطوبت و بارش. به عنوان مثال، فلات ایران دارای چهار اقلیم گرم و خشک (فلات مرکزی ایران)، سرد کوهستانی (مناطق کوهستانی غرب کشور)، معتدل و مرطوب (کرانه جنوبی دریای خزر) و گرم و مرطوب (کرانه شمالی خلیج فارس و دریای عمان) است.
     تغییر اقلیم  به هر گونه دگرگونی آب و هوایی گفته می شود که طولانی تر از رخدادهای منفرد آب و هوایی باشد؛ به طور مستقیم یا غیرمستقیم به فعالیت های انسانی نسبت داده شود؛ ترکیب جو جهانی را تغییر دهد و علاوه بر تغییرات آب و هوایی طبیعی، در دوره های زمانی مختلف مشاهده شود. تغییر اقلیم یکی از مهمترین چالش های قرن جاری است. گرما و سرمای بی موقع، ذوب شدن یخ ها، بالا آمدن سطح آب دریاها، وقوع سیل های با شدت بالا و خشکسالی ها از تبعات تغییر اقلیم است. میانگین تغییرات آب و هوایی برای هزاران سال نسبتا پایدار بوده است. ولیکن، از 50 سال گذشته با شتاب بیشتری در حال افزایش است، میانگین دمای زمین 0/7 درجه سانتیگراد افزایش یافته است و پیش بینی می شود که حدود 1/8 تا 4 درجه سانتیگراد تا سال 2100 میلادی افزایش یابد.

    کلیدواژگان: تاب آوری، نظام سلامت ایران، تغییرات اقلیمی
  • مهدیه فرزانه پور، فاطمه رحمتی* صفحات 483-486

    سردبیر محترم،
    در میان تهدیدات بهداشت جهانی ناشی از همه گیری کووید-19، ظهور مجدد آبله میمون که اورژانس بهداشت عمومی را نگران کرده است و ظهور مجدد بیماری ویروسی ماربورگ در غنا، یکی دیگر از بیماری های مشترک بین انسان و دام که به عنوان یک بیماری تب دار در انسان توجه جهانی را به خود جلب کرد و اخیرا در هفته اول آگوست 2022 در چین گزارش شده، ویروس (LayV) Langya virus متعلق به خانواده Paramyxoviridae تحت جنس Henipavirus است. تحقیقات روی ویروس لانگیا برای تقویت فعالیت های نظارتی و شناسایی میزبان ها و مخزن گونه های جانوری و اتخاذ یک مفهوم بهداشتی برای محدود کردن رابطه بین حیوان و انسان مورد نیاز است. LayV  یک ویروس RNA دار است که قابلیت جهش در ژنوم آن بالاست و شدت بیماری نسبتا کم گزارش شده است؛ همچنین با توجه به نوظهور بودن بیماری، موارد گزارش شده محدود است و مطالعات بیشتر و تحقیقات اپیدمیولوژیک دقیق تری برای تعیین خطرات احتمالی انسان نیاز است. با این حال، اقدامات پیشگیرانه مناسب جهت کنترل و محدود کردن گسترش بیماری به سایر کشورها و مناطق ضروری است...

    کلیدواژگان: ویروس لانگیا، چین، بیماریهای ویروسی قابل انتقال از حیوان به انسان
|
  • Ali Mohammad Mosadeghrad, Mahboubeh Parsaeian, Pouria Hedayati* Pages 375-385

    Objective (s): Organizational culture is the shared beliefs and values ​​of the employees, which determine their attitudes, norms, feelings, habits and behaviors. Organizational culture has a great influence on hospital performance. This study aimed to measure the organizational culture of hospitals affiliated to Tehran University of Medical Sciences.

    Methods

    This descriptive and cross-sectional questionnaire survey was conducted in 14 hospitals of Tehran University of Medical Sciences in 2020. A researcher-made questionnaire including 48 items in two dimensions of internal coherence and external adaptation and 4 components of teamwork, accountability, risk-taking and responsiveness was used to measure the organizational culture of hospitals. The questionnaire was designed specifically for healthcare organizations. The questionnaire determines four types of organizational culture of indifference, conservative, market and excellence for hospitals. The questionnaire was completed by 600 managers and employees. SPSS statistical software version 22 was used for data analysis.

    Results

    The average score of organizational culture of hospitals affiliated to Tehran University of Medical Sciences was 2.76 out of 5 points. The average score of internal coherence and external adaptation dimensions of organizational culture were 2.69 and 2.82; The average score of the components of teamwork, accountability, risk-taking and responsiveness were 2.52, 2.87, 2.46, and 3.18; and the average scores of the levels of beliefs, values, behaviors and symbols of organizational culture were 2.81, 2.86, 2.56 and 2.79 out of 5 points, respectively. Thirteen hospitals had an excellent culture and one hospital had a market culture. The average score of organizational culture in specialty hospitals was higher than in general hospitals (p<0.05).

    Conclusion

    Hospital managers should promote the organizational culture by strengthening the internal coherence dimension of the organizational culture and the components of teamwork and accountability. Also, measures should be taken to strengthen the levels of values ​​and beliefs of the organizational culture.

    Keywords: Organizational culture, internal integration, external adaptability, hospital
  • Badriyeh Karami, Behzad Mahaki, Abbas Mohammad Karimi Mazhin, Mohammad Alimorad Nori, Maryam Tajvar* Pages 387-401
    Objective(s)

    Designing the living environment according to the needs of the elderly can play a significant role in creating a high quality for them. Therefore, this study aimed to evaluate the status of the standards of the age-friendly city in Kermanshah from the perspective of the elderly and managers.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted in 1401 with the participation of 384 elderlies over 60 years and 36 city managers in Kermanshah. Older people were included in the study using the random cluster sampling method and managers by census method. The data collection tool was the WHO's age-friendly city evaluation checklist.

    Results

    The overall score of Kermanshah was 2.55 and 2.33 from the point of view of managers and the elderly, respectively, ranging from 1-5. The highest score was related to communication and information (2.8) and the lowest score was related to civic participation and employment (1.94). There was a significant difference between the views of the elderly and managers in transportation, social participation, citizenship and employment participation, communication and information, and health and local services (p=0.00). Also, there was a significant relationship between the total score of the age-friendly city and gender (p=0.05), marital status (p=0.03), employment status (p=0.01), living arrangements (p=0.00), and the number of children (p=0.04).

    Conclusion

    The status of an age-friendly city for Kermanshah is such that there is a need to carry out interventions in all domains and all urban districts in order to adapt the city to the needs of the elderly.

    Keywords: Age-friendly city, World Health Organization, manager, elderly
  • Zainab Eskandari Haris, Majideh Heravi-Karimooi*, Farid Zayeri Pages 403-413
    Objective(s)

    Family members of patients hospitalized in intensive care unit experience high levels of depression, anxiety and stress. Therefore, the present study was conducted with the aim of assessing depression, anxiety and stress in the family members of patients hospitalized in the intensive care units of selected hospitals in Tehran, Iran

    Methods

    This was a cross-sectional study in which depression, anxiety and stress of 160 family members of patients hospitalized in the intensive care units were examined. The samples were selected using a multi-stage cluster sampling method (from February to December 2022). The data were collected using the Persian version of DASS-21 and were analyzed with descriptive statistics and linear regression model.

    Results

    The results of the present study showed that the mean anxiety score of family members was 17.84(SD = 7.92), the average depression score was 17.49(SD = 8.34), and the average stress score was 18.35(SD = 7.50). The linear regression model simultaneously showed that for an increase of one year in age, the anxiety score of family members decreased by 0.11, and this decrease was significant (P<0.01). An increase of one year in age, the depression score in family members decreased by 0.09, and this decrease was significant (P<0.05). Also, an increase of one year in age, the stress score of family members decreased by 0.12, and this decrease was significant (P<0.05). There was no significant relationship between other demographic variables with depression, anxiety and stress.

    Conclusion

    The anxiety of the family members of patients admitted to the intensive care unit was severe and depression and stress were moderate. With increasing age, the level of depression, anxiety and stress of the patients' family members decreased. Nurses are working in intensive care unit can play an important role in educating families about these units and also providing psychological support to them.

    Keywords: Depression, stress, anxiety, family members of hospitalized patients, intensive care unit
  • Mitra Sarabian, Parvin Savadian*, Alireza Kaldi Pages 415-422
    Objective(s)

    Self-care is considered the most important issue for preserving and maintaining health. The present study aimed to investigate the components of the health belief model and peer pressure on self-care behaviors in adolescents.

    Method

    This was a descriptive study. The samples were selected through multistage cluster sampling among adolescents from three regions of Tehran. Data was collected using a self-designed questionnaire. Logistic regression analysis was performed using SPSS software version 22.

    Results

    A total of 384 individuals participated in the study [217 male (56.5%), and 167 female (43.5%)]. The mean age of the respondents was 26.03 years (SD = 5.03), and the mean self-care score was 0.46 (SD = 0.49). The results of the logistic regression analysis investigating the factors influencing youth self-care showed that with a one-point increase in perceived barriers, self-care decreased by 95% (OR=0.04, 95% Cl: 0.01-0.14, p<0.001); with one-point increase in peer pressure, self-care decreased by 0.69 (OR=0.3, 95% Cl: 0.12-0.75, p=0.010). Self-care in single individuals was 2.80 times higher than married individuals (OR=2.80, 95% Cl: 1.94 - 6.57, P= 0.018), and in students, it was 2.75 times higher than employed individuals (OR=2.75, 95% Cl: 1.10 - 6.88, P= 0.030). There was no significant relationship between self-care and other independent variables such as age, gender, educational status, perceived benefits, and perceived threat.

    Conclusion

    The study results indicated that the beliefs of young individuals about health behaviors influence their self-care practices. Individuals who perceive more barriers tend to engage in less self-care. It appears that appropriate educational interventions can enhance the self-care practices of young individuals.

    Keywords: self-care, constructs of health belief model, peer pressure
  • Deniz Fardi, Farah Lotfi Kashani* Pages 423-432

    Objective (s): Breast cancer is one of the most common cancers in women, which seriously affects patients’ psychological wellbeing. There are many interventions to deal with psychological impact of the disease. This study aimed to review the effectiveness of spiritual therapy in breast cancer patient. The secondary aim was to review studies that compared the effectiveness of spiritual therapy with others psychological interventions.

    Methods

    This scoping review examined studies published in Persian language with related keywords, including ‘spiritual therapy’ and ‘breast cancer’ in Google Scholar up to July 2023. The data were extracted and tabulated to summarize evidence.

    Results

    Overall, 554 article were retrieved. After excluding unrelated articles, 27 articles (18 articles reporting effectiveness of spiritual therapy and 9 articles comparing effectiveness of the spiritual therapy with others psychological interventions) were selected for final review. All studies confirmed the effectiveness of spiritual therapy on improved quality of life, resilience and hope. It also reduced anxiety, stress, depression, fear of the cancer among breast cancer patients. The findings showed that spiritual therapy is more effective than other psychological interventions except 2 studies that showed other psychological interventions are more effective.

    Conclusion

    The findings showed that spiritual therapy was effective on improving the quality of life, resilience, hope and decreasing the fear of cancer, anxiety, stress and depression.

    Keywords: spiritual therapy, breast cancer, scoping review
  • Ali Mehri, Somaye Zarbi, Zakieh Sadat Hosseini, Hamid Joveini, Reza Shahrabadi, Masoumeh Hashemian* Pages 433-441
    Objective(s)

    Although breast cancer is one of the biggest threats to women's health, preventive behaviors among women are not desirable, especially in vulnerable populations. This study aimed to assess the effect of an educational intervention on promoting breast cancer preventive behaviors in middle-aged women. It was performed on the outskirts of Mashhad, Iran

    Methods

    In this quasi-experimental study in 2017, women referring to comprehensive health service centers in the suburbs of Mashhad were randomly selected and divided into intervention (n = 60) and control (n = 60) groups. The educational intervention was performed in 4 sessions based on the structures of PEN-3 model. A self-designed questionnaire was completed immediately and two months after the educational intervention by the target group.

    Results

    The mean of constructs of perceptual, empowering, and reinforcing factors were significantly higher in women with higher education. Despite the lack of statistically significant differences between the two groups before the educational intervention, but immediately and two months after the intervention, the mean scores of PEN-3 model constructs and preventive behaviors in the intervention group were significantly higher than the control group (P<0.05).

    Conclusion

    The findings showed that educational intervention based on PEN-3 model constructs was effective on improving preventive behaviors among marginalized women.

    Keywords: PEN-3, Early diagnosis, women, Education, Breast Neoplasms
  • Farnaz Karbasi, Hedyeh Riazi*, Armin Firoozi Pages 443-453
    Objective(s)
    Sexual self-efficacy is one of the most important issues for having a sexual quality of life. The present study was conducted with the aim of assessing the effect of narrative therapy on sexual self-efficacy and sexual quality of life in women.
    Methods
    This semi-experimental study was conducted on 82 women in reproductive age. Among comprehensive health centers affiliated to Shahid Beheshti University of Medical Sciences in Tehran, Iran, two centers were randomly selected. Then, 82 women were selected according to the inclusion criteria and randomly assigned to intervention and control groups ( n= 41 per each group). In the intervention group, narrative therapy was performed during four 90-minute sessions. The control group did not receive any intervention. Data were collected using the standard sexual self-efficacy questionnaire (SSEQ) and the sexual quality of life questionnaire (SQOL-F), before and one month after the intervention. Data analysis was done using mean and standard deviation, number and percentage, independent and paired t-test, Mann-Whitney and Fisher.
    Results
    There was no significant difference between the intervention and control group in terms of demographic and clinical characteristics. Before the intervention, sexual self-efficacy was not significantly different in the intervention 11.92(2.06) and the control group 12.63(3.42) (P=0.24); However, after the intervention this difference was significant between the intervention 20.31(5.18) and control group 13.39(2.87) (P=0.001). Before the intervention, the sexual quality of life in the intervention 68.02(8.75) and the control group 68.73(8.47) was not significantly different (P=0.71); but after the intervention, a significant difference was observed between the intervention 75.56(7.89) and the control group 60.29(10.21)(P<0.001). Also, the analysis showed that the sexual self-efficacy and sexual quality of life in the intervention group had a significant difference (P<0.0001) before and after the intervention, while this difference was not significant in the control group.
    Conclusion
    It seems that applying narrative therapy is an effective approach to improve sexual self-efficacy and the sexual quality of life of women.
    Keywords: Narrative therapy, Sexual self-efficacy, Sexual quality of life, Sexual health, Women's health
  • Eshrat Mozaffari, Ali Delshad, Mohammadreza Mansoorian, Narjes Bahri* Pages 455-463
    Objective(s)

    Fear of childbirth is the most reason for cesarean section and it is greater in primigravida women. This study aimed to determine the effect of training based on Group Investigation Model on fear of childbirth in primigravida women.

    Methods

    This was a field trial. Samples of primigravida women (n = 72) who referred to health centers in Ferdows, Iran in 2018 were entered into the study and randomly assigned to intervention and control groups. In the intervention group, the training program was held in 6 sessions each lasting for 90 minutes. Two sessions were held each week. Data were collected by using a demographic and Wijma fear of delivery questionnaire. Data were analyzed by using SPSS software version 16 using Chi-square, t-teste and pair t-test.

    Results

    The mean age of the participants was 26.20 ± 5.19 years. At baseline there was no significant difference in fear of childbirth score in the two groups (P=0.57). However, the results showed a significant decrease in the fear of childbirth after intervention in the intervention group compared to the pre intervention (P <0.001). Also, after intervention the results showed that fear of childbirth was significantly different in intervention and control groups (P <0.001).

    Conclusion

    The Group Investigation Method for educating pregnant women was an effective and applicable intervention for reducing the fear of childbirth. The model might be useful in reducing the fear of childbirth and subsequently desire for vaginal childbirth and reducing the cesarean section.

    Keywords: Group Investigation, fear of childbirth, Primigravida
  • Azin Barmala, Amir Kavousi, Soudabeh Yarmohammadi, Tayebeh Marashi* Pages 465-477
    Objective(s)

    Elder abuse is one of the serious and dangerous forms of domestic violence that have been the focus of communities and health care professionals for the past few years. Therefore, the purpose of this study was to validate the Persian version of the Elder Abuse Suspicion Index among older community in Iran.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted in Ahvaz (Khuzestan Province), Iran 2019 on 2020 older people. After translation, the convergent validity, , and the degree of agreement between the two evaluators (Cohen's kappa) were performed to assess construct validity. Reliability was assessed by calculation Cronbach’s alpha coefficient. In addition, the known group comparison was also investigated. The ROC curve was used to calculate sensitivity, specificity and cut off point.

    Results

    The Persian version of this index had acceptable face validity and content validity. The results of convergent validity and concurrent validity, the correlation between the EASI and the domestic mistreatment towards the elderly in the family questionnaire was 0.74 at a significance level. The known groups comparison was significant. The overall kappa coefficient between two evaluators was determined to be 0.873. Also, the value of Cronbach's alpha coefficient for the index was estimated at 0.716. Sensitivity and specificity based on ROC curve at cut point 1 were equal to 62% and 96%, respectively, and the area under ROC curve was determined to be 0.807.

    Conclusion

    The findings indicated that the Persian version of the Elder Abuse Suspicion Index (EASI) is a valid instrument and can be used at primary care settings.

    Keywords: Elderly, Elder abuse, Validation, Elder Abuse Susoicion Index (EASI)
  • Ali Mohammad Mosadeghrad*, Abbas Shahsavani Pages 479-482

    Dear Editor,
    Climate change is one of the most important challenges of the current century. High temperatures, ice melting, sea level rise, floods, droughts and wildfires are the consequences of climate change. Climate change affects human health directly by changing weather patterns (extreme heat, floods, hurricanes, storms and droughts) and indirectly by changing the quality of water, air and food. Climate change increases the risk of respiratory and cardiovascular diseases; food, water and vector borne illnesses; infectious diseases, injuries and premature deaths.
    Iran is very vulnerable to climate change due to its geographical location, dry and semi-arid weather conditions (80%) and economic structure. Iran's health system is facing the double challenge of dealing with the human impacts of climate change and reducing its significant contribution to the country's carbon footprint. As a result, the country's health system should be adaptive and resilient to climate change to decrease vulnerability and increase adaptive capacity and ensure continued health services. Therefore, Ministry of Health should formulate national strategic and operational plans to strengthen the adaptability and resilience of the country's health system to climate change. Such plans provide a roadmap for healthcare policymakers, managers and employees to protect and improve people's health in unstable and changing weather conditions.

    Keywords: resilience, of Iran's health system, climate change
  • Mahdieh Farzanehpour, Fatemeh Rahmati* Pages 483-486

    Dear Editor,
    Among the global health threats posed by the Covid-19 pandemic are the re-emergence of monkeypox, and Marburg. Recently in the first week of August 2022 in China it was reported that Langya virus (LayV) belongs to the family Paramyxoviridae under the genus Henipavirus. Research on LayV is needed to strengthen surveillance activities and identify hosts and reservoirs of animal species and adopt a sanitary concept to limit animal-human contact. LayV is an RNA virus that has a high mutability in its genome and the severity of the disease is reported to be relatively low; Also, due to the emerging nature of the disease, the reported cases are limited, and more studies and more detailed epidemiological research are needed to determine the possible human risks. However, appropriate preventive measures are necessary to control and limit the spread of the disease to other countries and regions.

    Keywords: Langya virus, China, viral diseases that can be transmitted from animals to humans